Periodontoloji Tedavisi
Periodontoloji, Genel kapsamda dişlerin ve dişleri çevreleyen dokuların sağlığını ve patolojisini inceler. Ayrıca bu dokuların korunmasında ortaya çıkan hastalıkların teşhis, tedavi ve tedavisini ve tedavi sonrası elde edilen sağlığın yeniden kazandırılmasını sağlayan diş hekimliği dalıdır.
Diş eti hastalığı, diş etlerinin basit iltihaplanmasından (gingivitis), titremenin çenedeki kemiklerin erimesine ve dişlerin kaybolmasına neden olduğu ciddi enfeksiyonlara (periodontitis) kadar geniş bir yelpazeyi kapsar. Hastalandığında diş etleri şişer, kızarır, kanar ve geri çekilir. Kötü nefes görünür. Dişler yer değiştirir, aralıklı olur ve sonunda kaybolur.
Periodontal hastalığın ana semptomlarından biri olan ve hastalar tarafından kolayca fark edilen diş eti kanamaları, diş fırçalarken veya sert yiyecekler yerken kendiliğinden ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar genellikle kronik hastalıklardır. Hastalık mevcut olmasına rağmen genellikle ağrısızdır ve bir süre fark edilmeyebilir.
Diş etlerinde kanama ve genişleme varsa, diş taşı varsa, diş etleri çekiliyse ve dişler gerginse, dişlerin hizası bozuk ve boşluklar varsa, dişlerde gevşeklik varsa, ağzınızda hoş olmayan bir tat veya koku varsa periodontoloji uzmanına görünmelisiniz. Ayrıca periodontoloji tedavinin temel amacı, çaresiz ve sağlıksız dişleri ağızda tutmaktır. Hastalığın tipine ve şiddetine göre farklı tedaviler uygulanmaktadır.
Periodontoloji Nedir?
Diş hekimliği, dişleri çevreleyen dokularda yani diş köklerinin etrafındaki diş etlerinde ve kemikte meydana gelen hastalıklarla uğraşma ve bu hastalıkları tedavi etme bilimi olarak periodontoloji tanımlanmaktadır. Bu alanda doktora eğitimini tamamlamış ve uzmanlıklarını almış olanlara diş hekimi denir.
Öte yandan periodontoloji, diş eti hastalıkları ve bunların nasıl tedavi edileceği ile ilgilenir. Periodontoloji diş etlerinde oluşan tüm hastalıkları tedavi eder.
Periodontal Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?
Sağlıklı diş etlerine ulaşmada önemli başarıların sağlandığı bu alanda, etkili bir tedavi süreci ile tüm diş eti hastalıkları ortadan kaldırılmaktadır. Tedavi sonucunda her birey ağız sağlığına kavuşur ve normal bir yaşam sürdürür. Ayrıca periodontoloji hastalığın birçok belirtisi vardır.
- Diş fırçalarken diş eti kanaması
- Kırmızı, şiş, hassas diş etleri
- Dişlerden çıkması kolay olan diş etleri ayrılır
- Dişler ve diş etleri arasında iltihaplı akıntı
- Gevşek veya çıkık dişler (dişler arasındaki boşluklar veya mevcut boşlukların genişlemesi)
- Çiğneme sırasında üst ve alt dişler arasındaki ilişkide değişiklikler
- Kısmi protezlerin uyumunun değişmesi veya bozulması.
- Sürekli kötü nefes
- Sallanan veya birbirinden ayrılan dişler (dişler arasında boşluklar oluşturur veya mevcut boşlukları genişletir)
Bununla birlikte, periodontal hastalık semptomsuz ilerleyebilir. Bu nedenle diş hekimine düzenli ziyaretler çok önemlidir.
Periodontal Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir?
Periodontal hastalık tedavisinin erken evrelerinde dişlere yapışan plak (plak ve tartar) uzaklaştırılır ve kök yüzeyi düzeltilir. Bu işlem diş eti iltihabına neden olan bakteri ve tahriş edici maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar.
Genellikle bu tedavi diş etlerini dişlere yeniden hizalamak veya diş etlerini küçültmek için cepleri ortadan kaldırmak için yeterlidir. Tedavinin başarılı olması için plak kaldırmak ve diş taşı temizliğinden sonra düzgün bir kök yüzeyi sağlamak için yeterlidir. Daha ileri vakalarda cerrahi tedavi uygulanabilir.
Bu tedavinin amacı diş çevresindeki periodontal cebin derinliklerinde bulunan tartarı temizlemek, cebi ortadan kaldıracak şekilde cebi küçültmek, kök yüzeyini düzleştirmek ve diş etinin daha kolay temizlenmesini sağlamaktır. Periodontal tedaviden sonra, hastalar plak kontrolü ve bölgeden yeni tartar birikintileri çıkarmak için düzenli diş muayeneleri yaptırmalıdır.
Periodontal bakımla elde edilenleri korumanın günlük ağız bakımı prosedürlerinin etkili bir şekilde uygulanmasından daha faydalı bir yolu yoktur. Dişlerinizi sağlıklı tutmak için günlük ağız hijyeni, fırçalama, diş ipi kullanma ve plağı çıkarmak için diğer günlük bakımları yapmanız gerekir.
Diş hekimine düzenli ziyaretler ve düzenli kontroller de önemli faktörlerdir. Günlük temizlik tartar oluşumunu en aza indirebilir, ancak tamamen önlenemez. Diş fırçası, diş ipi veya diğer ağız bakım ürünleri ile ulaşılamayan alanlar diş hekimi tarafından ve tıbbi gözetim altında tartar ve plaktan arındırılmalıdır.
Bu prosedür diş etlerinde iltihaplanmaya neden olan bakteri ve tahriş edici maddeleri sorunlu bölgeden uzaklaştırır. Genel olarak bu tedavi, dişlerin ayrılmaz bir parçası olan diş etlerini eski ahengine kavuşturmayı amaçlar.
Hastaların çoğu periodontoloji hastalığın erken evrelerindedir. Başarılı bir tedavi için diş temizliği, plak çıkarma ve pürüzsüz kök oluşumu ile ilgili detaylı takip bakımı ve etkili günlük ağız bakımı yeterlidir. İleri vakalarda cerrahi tedavi gerekebilir.
Bu tedavinin amacı dişleri çevreleyen periodontal ceplerde oluşan diş taşlarını kapsamlı bir şekilde çıkarmak, ceplerin kasılma ile emilmesini sağlamak, düzgün bir kök yüzeyi sağlamak ve periodontal ceplerin oluşumunu kolaylaştırmaktır.
Periodontoloji Ne Yapar ve Nelere Bakar?
Genellikle periodontoloji ilaç tedavisinden sonra periodontal eksplantlar, plak kontrolü ve diş taşı temizliği yapılmalıdır. Periodontal tedavi ile korunan diş yapısı, düzenli günlük ağız bakımı ile korunmalıdır. Her kişinin dişlerini çevreleyen doku, sert ve yumuşak yapıların bir araya gelmesiyle oluşur. Ayrıca bu dokular diş ve ağız sağlığı için oldukça önemlidir.
Bu nedenle ağız ve diş sağlığı, insanların genel fiziksel sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Erken teşhis ve tedavi, çeşitli nedenlerden kaynaklanan diş problemlerinin ve diş eti iltihabının gelişip diş kaybına yol açmasını ve genel sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini önlemenin ilk adımıdır.
Sağlıklı bir yapı oluşturmak ve sürdürmek için tedavi sürecinde gerekli değerlendirmelerin yapılması önemlidir. Bunun başardığı şey, diş hekiminin veya başka bir deyişle periodontolojinin hem hedefi hem de zorluğudur. Periodontoloji alanında sadece hastalıkların teşhisi değil, tedavi aşamalarının devamı ve oluşturulan sağlıklı yapılar sağlanmalıdır.
Periodontal Hastalıklar Nelerdir?
Diş etlerinin yumuşak dokularının iltihaplanmasına diş eti iltihabı denir. Ancak iltihap daha da ilerleyip alttaki kemik dokusuna yayılırsa kemik yıkımına yol açar. Bu gibi durumlarda hastalığın adı periodontal hastalık olarak gösterilir. Bu hastalıkların tümüne periodontal hastalık denir. Genel olarak, çoğu periodontoloji hastalık sigarayı bırakarak kontrol edilebilir.
Ancak diş hekiminin çabaları tek başına hastalığı durdurmak için yeterli değildir. Hastalar ayrıca diş hekimine destek olmalı ve ağız, diş ve diş etlerine özen göstermelidir. Periodontal hastalık söz konusu olduğunda, ağzınızdaki bakterileri yok etmek önemlidir. Çünkü hastalığın gelişmesinin ana nedeni bakterilerdir.
Uygun ağız bakımına sahip olmayan kişilerin ağızlarında çok yüksek oranda bakteri bulunur. Kısa sürede sayı giderek artacak ve yok olacaktır. Bakteriler tarafından üretilen mikroorganizmalara bakteri plağı denir ve diş etleri ile dişlerin birleştiği noktanın hemen üzerinde oluşur.
Periodontoloji Tedavisi Nasıl Olur?
Periodontal tedavinin birkaç aşaması vardır. Genel olarak, bir periodontist tarafından tedavi adımları şunlardır:
- Hastalık teşhisi
- Hastalıklar ve ağız bakımı hakkında bilgi alışverişi
- Profesyonel temizlik
- Antibiyotik tedavisi
Ayrıca; cerrahi tedavi ve uygulama ve tamamlayıcı ve destekleyici bakım.
Hastalığın Teşhis Edilmesi
Genel kapsamda periodontoloji tedavinin en önemli aşamalarından biri hastalığın doğru teşhisidir. Hastalığın doğru teşhisi için hastadan ön bilgiler, laboratuvar testleri ve radyolojik değerlendirmeler yapılarak çeşitli bilgiler toplanır ve ardından diğer tedavi aşamalarına geçilir. Hastalara hastalık ve ağız bakımı hakkında bilgi ve önerilerde bulunmak da oldukça önemlidir.
Bu kapsamda periodontoloji hastalığın neden geliştiğini ve ağız bakımının neden önemli olduğunu anlayan hastalar, periodontal hastalık tedavisi sürecinde bilinçli hareket ederler. Bu nedenle gerekli gereksinimleri karşılayarak elde edilen başarıda sadece diş hekimlerinin değil hastaların kendilerinin de payı büyüktür.
Profesyonel Temizlik
Günümüzde periodontoloji tedavi sırasında dişlerin etrafındaki tartarı tamamen çıkarmak için ultrasonik bir cihaz ve özel aletler kullanılır. Ayrıca iltihabın derecesine bağlı olarak cebin ve kökün lokal anestezisi altında subgingival küretaj adı verilen derin bir temizlik yapılır.
Antibiyotik Tedavisi
Bazı hastalara kendilerine verilen periodontoloji tedaviyi desteklemek için antibiyotik gerekir. Bu durum genellikle akut diş eti iltihabında görülür. Ayrıca anti bakteriyel gargara tavsiye edilir.
Cerrahi Tedavi
İleri vakalarda periodontoloji için cerrahi tedavi uygulanmaktadır. İlk olarak diş eti genel veya lokal anestezi altında kemik dokusundan ve diş yüzeyinden çıkarılır. Daha sonra kökler ve kemik yüzeyleri ile diş etlerinin içindeki iltihaplı doku iyice temizlenir. Diş etleri daha sonra kemik grefti ve kemik oluşumunu destekleyen tozların yerleştirilmesinden sonra aynı şekilde yerine dikilir.
Tamamlayıcı ve Destekleyici Tedavi
Genellikle 3 veya 6 aydır. Hastalar bu düzenli kontrolleri ihmal etmemelidir. Rutin yönetim tamamlayıcı ve destekleyici bakım ile periodontoloji yapılır.
Periodontoloji Tedavi Fiyatları 2023
Periodontoloji tedavi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.