Ortognatik Cerrahi
İnsan sağlığının sorunsuz bir şekilde devam ettirilebilmesi için başvurulan yollardan birisi ortognatik cerrahi olarak düşünülebilir. Çünkü üst ve alt çenenin uyumlu bir şekilde hareket ettirilmesi sağlığı büyük oranda etkiler.
Ortognatik Cerrahi Kimlere Uygulanabilir?
Yüzünde şekil bozukluğu yaşayan herkese ortognatik cerrahi yapılır. Şekil bozukluğu yaşayan kişinin yaşı çok küçükse ebeveynlerin çocuk gelişimi açısından yapması gerekenler oldukça fazladır.
Ortognatik Cerrahi Aşamaları Nelerdir?
Cerrahi işleminden önce cerrah hastayı muayene eden. Gereken kontrollerden sonra operasyona başlanır.
Ortognatik Cerrahi Ne Kadar Sürer?
Aklınızda ortognatik yaptırmak varsa yaklaşık 1-4 saat sürdüğünü bilin. Tedaviden sonra 1-2 gün hastanede kalmanız gerekir. Diş teli tedavisiyle yaklaşık 6 ay sürer.
Ortodontik Tedavi (Tellerle Diş Tedavisi) Şart Mı?
Çene operasyonunun amacı dişlerin sorunsuz dizilimini sağlamaktır. Bu sebeple ortognatik cerrahi öncesinde ortodontik tedavi uygulanması gerekir.
Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?
Ortodontik tedavi genel olarak 6 ay – 24 ay arasında sürecek şekilde yapılır. Hastanın durumuna bağlı olarak yaklaşık 8 – 12 ay sürer.
Ortodontik Tedavi Cerrahi Sonrasında Devam Eder Mi?
Tedaviye ilk olarak tellerle başlanır. Dişlere gereken düzen verildikten sonra ortognatik ile devam edilir. Cerrahi operasyondan sonra temasın sağlanabilmesi amacıyla 3-6 ay ortodontik tedavi devam eder.
Ortognatik de Çene Ameliyatının Planlanması
Tellerle yapılan ortodontik tedavi istenilen noktaya geldiği zaman baş grafisiyle ölçüm yapılır. Ölçümler sonucunda ısırma plakları hazırlamak için değerlendirilir.
Ortognatik Cerrahide Yüzün Yapısal Özelliklerinin Değerlendirilmesi
Uzmanlar ortognatik için değerlendirme yaparken yüzü üst, orta ve alt diye üç şekilde değerlendirir. Değerlendirilen bu bölümler eşit uzunlukta olurlar.
Ortognatik (Çene Cerrahisi) Öncesi Bilmeniz Gereken Her Şey
Operasyonun başarılı geçmesi için ortognatik cerrahi öncesinde dikkat etmeniz gereken unsurlar söz konusudur. Danıştığınız uzmanlar sizi bu konuda bilgilendirecektir.
Alt ve Üst Çene Kemiklerinin Yapısal Özellikleri Nelerdir?
Çene kemiklerinde bilindiği üzere dişler bulunur. Dişler ve çene kemikleri birbiriyle bağlantılıdır. Bu yapısal özellik insan sağlığında iki ayrı bölümde değerlendirilir.
Çenenin Alveolar Kemiği – Dişleri Taşıyan Kemik Parçası
Alveolar kemiği, içerisinde diş bulunduran yapıdır. Dişlerle bağ kurabilmek için süngersi bir yapıya sahiptir. Süngersi yapısı sayesinde dişlerin minimal özellikteki hareketlerine imkân sağlar.
Çenenin Temel Kemiği
Hem üst hem de alt çenenin sert bölümü temel kemik olarak adlandırılır. Üstünde alveolar kemiği vardır. İçerisinde aynı zamanda sinir ve damarları bulundurur.
Çenenin Alveolar Kemiği – Dişleri Taşıyan Kemik Bölümü
Alveolar kemiği, bilindiği üzere dişlerin etrafını sarar. Dişler olmadığı müddetçe bu kemiğin işlevini sürdürebilmesi mümkün değildir.
Çenenin Temel Kemiği
Normal koşullarda sert ve dayanıklı yapıya sahip bir kemiktir. Fakat diş eksikliği sonucunda üzerinde bulunan alveolar kemiği erir. Bu tür durumlarda çenenin temel kemiği de ister istemez zayıflar.
Isırım (Oklüzyon) Bozukluğu Nedir?
Normal koşullarda üst çene dişleri, alt çene dişlerini örter ve çok az önde olur. Üst ve alt çene dişlerinin uyumlu bir şekilde temas etmemesi sonucu ısırım bozukluğu ortaya çıkar.
Isırım Bozukluğu Olan Hastalarda Ortognatik Cerrahi Yapılmazsa Ne Olur?
Kişinin ısırım bozukluğu olmasına rağmen ortognatik yapılmazsa yiyecekleri tüketememe, konuşmada ve solunumda zorluk gibi ciddi sorunlara sebep olunur.
Isırım Bozukluğu Olan Kişilerin Muayenesinde Neler Araştırılır?
Cerrahlar ısırım bozukluğu olan hastalarında tedaviye geçmeden önce detaylı bir şekilde ağız ve yüz muayenesi gerçekleştirir. Çene ekleminde meydana gelen bozuklukların incelemesini yapar.
Çene Bozukluklarında Görüntüleme Yöntemleri Nelerdir?
Hastada daha detaylı inceleme gerektiği durumlarda görüntüleme yapmak amacıyla birtakım grafiler alınır. Bu grafiler sayesinde çenedeki diğer sorunlar anlaşılır.
Ortognatik Cerrahi Teknikleri Nelerdir?
Üst çene bozukluğu olan hastalara Lefort I ameliyatı uygulanır. Alt çenenizde bozukluk varsa sagittal split ameliyatı tercih edilir. Çene ucu bozukluklarında ise genioplasti ameliyatı yapılır.
Ortognatik de Üst Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Üst çenesinde bozukluk olan hastalar tedaviye gittiği zaman ilk olarak birtakım kontroller yapılır. Ardından ağzın iç kısmında üst dudakla üst çene kemiği arasına kesi atılarak işleme devam edilir.
Ortognatik de Alt Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Gerekli olduğu durumlarda hastaya alt çene ameliyatı yapılır. Ameliyat, ağzın içindeki her iki tarafta dişlerin arkasında ve alt kemiğinin üzerinde birkaç santimlik kesi atılarak gerçekleştirilir.
Ortognatik Cerrahi de Çene Ucu Ameliyatı (Mentoplasti) Nasıl Yapılır?
Cerrah, ameliyat sırasında kemik ve dudak arasına birkaç santimlik kesi atar. Alt çene ucunda meydana gelen bozukluğun durumuna bağlı olarak diş kökleri kesilir.
Ortognatikten Sonra İyileşme Süreci Nasıldır?
Eğer çift çene cerrahisi uygulandıysa iyileşme süreci içerisinde ağrı kesici, antibiyotik ve yüzünüzün şişmesine karşılık tedavi yapılır. Bu tedavi serumlarla desteklenerek başarılı sonuç elde edilir.
Ortognatik Tedavi Cerrahi Fiyatları 2023
Son zamanlarda ortognatik cerrahi fiyatlarında değişkenlik yaşanmıştır. Bu sebeple cerrahlarla görüşme esnasında fiyatları sormayı unutmayınız.
Ortognatik Cerrahi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Ortognatik yapılmasının amacı üst ve alt çenenin uyumlu bir şekilde işlevini yerine getirmesidir. Aksi durumda birtakım problemler yaşanır ve cerrahi işlem gerektirir.
Çene Ameliyatı Her Yaşta Uygulanabilir Mi?
Çene operasyonu, alt ve üst çenesinde deformasyon olan herkese yapılabilir. Yaşı küçük olan kişiler yaptırdığı zaman ebeveynleri tarafından desteklenmeye ihtiyaç duyar.
Çene Ameliyatı Olacak Bir Hastada Tellerle Ya Da Şeffaf Plaklar İle Yapılacak Ortodontik Tedaviye Gere Var Mı?
Ortodontik tedavinin amacı, ortognatik cerrahi esnasında yapılacak işlemlerin başarıyla sonuçlanmasıdır. Dişlerde sorun yaşanmaması açısından ortodontik tedavi gereklidir.
Ameliyat Öncesinde Ne Kadar Süre Tellerle ya da Şeffaf Plaklar İle Tedavi Görmem Gerekir?
Ameliyat öncesinde takılan teller ya da plaklarla ortodontik tedavi, yaklaşık 8 – 12 ay sürer. İdeal zamanlama 12 – 18 yaş aralığıdır ama ilerleyen yaşlarda da yaptırabilirsiniz.
Ameliyattan Sonra Da Ortodontik Tedavim Devam Eder Mi?
Ameliyattan verimli sonuç alınabilmesi için ortodontik tedavi yaklaşık olarak 3-6 ay daha devam eder. Böylece ortognatik cerrahinin ömrü daha uzun olur.
Bu Çok Zorlu Bir Ameliyat Mıdır, Bu Ameliyatı Da Ortodonti Uzmanları Mı Yapar?
Ortognatik cerrahi, ortodonti uzmanları ve bir cerrah hekim tarafından gerçekleştirilir. Eğer doktorun ameliyat öncesindeki tavsiyelerine uyarsanız çok zorlanmazsınız.
Ameliyattan Sonra Rahatça Yemek Yiyebilir Miyim?
Ameliyattan sonraki iyileşme sürecinde yaklaşık 10 hafta boyunca çiğneme gerektirmeyen besinler tüketmeniz gerekiyor.
Çene Ameliyatı İle Yüzümde Nasıl Bir İz Kalır?
Çene ameliyatında oluşturulan kesi ağız içinde yapılır. Bu sebeple estetik açısından sorun teşkil etmeyecektir.
İnternette Gördüğüm Kadarıyla Bu Ameliyat Çok Zormuş, Doğru Mu?
Alanında başarılı bir uzmanla görüştüğünüz müddetçe süreçte yaşayacaklarınız size aktarılır. Gerekli tavsiyeler ve uyarılar yapılır. Doğru muayene ve operasyon sonucunda başarılı bir sonuç alırsınız. Sürecin zorluluğu uyarılara uyup uymamanıza bağlı olarak değişir. Ameliyat sırasında her türlü riske karşı gerekli önlemler alınır.
Ortognatik Ağrılı Bir İşlem Midir?
Ortognatik cerrahi, hastanın durumuna bağlı olmak üzere lokal anestezi ya da genel anesteziyle yapılır.
Kapanış Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
Eğer çenenizde kapanış bozukluğu ya da başka deformasyonlar söz konusuysa ortognatik cerrahi yaptırabilirsiniz.