Oral Diagnoz Nedir?

Oral diagnoz diş hekimleri tarafından ağız içi hastalıklarını tespit etmede kullanılan muayene ve tanılama yöntemidir. Ağız içerisinde bulunan çürük, enfeksiyonlu ve iltihaplı dişler, tükürük bezleri, dil ve ağız içerisinde bulunan tüm yumuşak dokular ve çene eklemleri bu bilim dalını yakından ilgilendirir.

İnsan vücudu anatomik yapısı gereği hem karmaşık bir yapıdadır hem de birbiriyle bağlantılıdır. Bu nedenle oral diagnoz ağız içi muayenesi olarak tercih edilir. Çünkü ağızda oluşum gösteren herhangi bir hastalık vücudun pek çok noktasını olumsuz etkiler. Bu nedenle zaman kaybetmeden uzman hekim desteği almak gerekir.

Oral Diagnoz İle Ağız Sağlığı

Oral Diagnoz dişle ilgili tüm problemleri içerisinde barındırır. Kliniğin temel amacı dişle ilgili hastalıkların doğru tanılanmasını ve uygun tedavi yöntemleri ile iyileştirilmesini amaçlar. ilk muayene olarak adlandırılan oral diagnoz modern ve teknoloji içerikli klinik olarak adlandırılır.

Ağız ve diş sağlığı açısından son derece önemli olan ve insanların yaşam kalitesini arttıran bu tür tedavi yöntemleri erken dönemde birçok hastalığı tespit eder. Böylece zaman kaybetmeden uygun tedavi yöntemleri ile hasta şikayetleri en az seviyeye indirilir.

Profesyonel anlamda yapılan muayene sonucunda hastalar genel sağlık durumları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olurlar. Bu nedenle ağız sağlığını korumak ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek amacıyla oral diagnoz kliniği tercih edilmelidir.

Oral Diagnoz (İlk Muayene) ve Radyoloji

Oral diagnoz ve radyoloji diş ve ağızla ilgili genel taramaların yapıldığı klinik olarak adlandırılır. Dişle ve mukoza ile ilgili tüm hastalıklar muayene edilerek kolayca tespit edilir. Ağız içerisinde bulunan dokular uygun tedavi yöntemleri ile iyileştirilir.

Radyolojik muayeneler sayesinde ağız içerisinde bulunan tüm yapıların detaylı bir şekilde fotoğrafı elde edilir. Böylece diş, diş etleri, diş minesi ve çene eklemi hakkında daha net bilgiler elde edilir. Oral diagnoz kliniği, detaylı taramalarda oral diagnoz uzmanları tarafından yapılır.

Ağız içi teşhisi olarak da bilinen oral diagnoz bireyin hem sağlık açısından hem de estetik bir ağız yapısı için tercih ettiği bir tedavi yöntemidir. Bu uygulama sayesinde yapılan radyolojik muayeneler ile estetik bir gülüş tasarımı elde edilir.

Ağız içi muayenesi sırasında diş ve çenenin genel durumunu gösteren röntgen filmleri çekilir. Uygulanan tedavi yöntemleri ise tamamen kişiye özel planlanır. Başarılı bir şekilde planlanan diş tedavilerinde oral diagnoz son derece önemlidir. Çünkü tedavi planı doğrultusunda hastanın ağız içi, dokuları, çene eklemleri, damağı, dudakları detaylı bir şekilde görüntülenir. Tüm bu yumuşak dokular panoramik röntgen filmleri ile bilgisayar ortamına aktarılır.

Oral Diagnoza Neden İhtiyaç Duyulur?

Ağız ve diş sağlığı insanların sağlıklı bir hayat sürmesini de ilk rolü oynar. Bu nedenle bu konuda bilinçli davranmak ve ağız içi hastalıklarında zaman kaybetmemek gerekir. Oral diagnoz diş hekimleri tarafından önemli bir bilim dalı olarak görülür.

Bu tedavi yönteminin temel amacı ağız içerisinde ve çevresinde ortaya çıkan hastalıkları kısa sürede tespit etmek ve doğru tedavi yöntemleri ile iyileştirmektir. Böylece hem hastanın sağlığı korunmuş olur hem de hasta beklentileri üst düzeyde sağlanır.

Oral Diagnoz Süreci Nasıl İşler?

Oral diagnoz tedavi sürecinde öncelikle hasta dinlenerek var olan ağız içi hastalıklarının öyküsü öğrenilir. Ardından hastanın genel sağlık durumu doğrultusunda birtakım tetkik ve taramalar yapılır. Bu nedenle ağız içi birtakım muayenelerden geçer.

Fiziki muayene ve radyolojik muayeneler sonucunda hastanın şikayeti doğrultusunda ağız içi hastalıkları görüntülenir. Diş çürümeleri, diş eti hastalıkları, çene ile ilgili problemler, diş aşınmaları, dişteki çapraşıklıklar, ağız içi mukozası net bir şekilde görüntülenir. Ağzın dışında bulunan yüz, çene eklemi dudak ve burunda detaylı bir şekilde değerlendirilir.

İyi Bir Diagnoz Nasıl Yapılır?

Başarılı ve iyi bir diagnoz uzman diş hekimleri tarafından teknolojik cihazlar ve tetkikler kullanılarak yapılır. Oral diagnoz işlemleri sırasında kullanılan görüntüleme cihazları hem dişleri hem çene kemiğine hem de tüm yumuşak dokuları detaylı bir şekilde bilgisayar ortamına aktarır. Bu sayede ağız içi ve dışı tüm hastalıklar net bir şekilde tespit edilir.

Lenf Düğümü Muayenesi Nedir?

Lenf düğümü, vücudun pek çok noktasında bulunur. Bu düğümler çene altında, kafa arkasında, koltuk altında, kasıkta, köprücük kemiğinde ve kulağın bazı bölgelerinde bulunur.

Vücudun sistematik ve anatomik yapısında büyük role sahip olanlar lenf düğümleri yabancı virüslere karşı vücudu koruyarak, vücutta oluşan lenf sıvısını temizler. Lenf bezlerinin genel durumunu görmek ve buradaki hastalıkları tespit etmek amacıyla lenf düğümü muayenesi yapılır.

İntraoral Yumuşak Doku Muayenesi Nedir?

Ağız içerisinde bulunan yumuşak dokuların genel durumu incelenir. İntraoral yumuşak doku muayenesi sırasında kullanılan cihazlar herhangi bir anormallik olup olmadığını net bir şekilde gösterir.

Yumuşak Doku Muayenesi Nedir?

Yumuşak doku muayenesi sırasında hastanın damakları detaylı bir şekilde incelenir. Damakta oluşum gösteren herhangi bir normal ya da anormal durum tespit edilerek kayıt altına alınır. Damakta meydana gelen şişmeler farklı rahatsızlıkların nedeni olabilir. Bu nedenle detaylı görüntülemenin ardından oluşum gösteren apse veya tümör tarzı hastalıklara zaman kaybetmeden müdahale etmek gerekir.

Radyoloji (Diş Filmi) Çeşitleri

Ağız ve diş sağlığı konusunda kullanılan teknolojik cihazlar günümüzde çeşitlilik göstererek hastalıkların tespit edilmesinde ve doğru tedavi yöntemlerinin uygulanmasında büyük etkiye sahiptir. Bu nedenle ihtiyaçlara ve beklentilere en iyi şekilde cevap vermek amacıyla çeşitli diş filmleri tercih edilir.

  • Dijital Panoromik Röntgen: önemli bir tomografik röntgen çeşidi olan dijital panoramik röntgen tüm dişleri ve çene kemiğini görüntüler. Bu teknolojik cihaz sayesinde kemik ve diş etleri net bir şekilde görüntülenir. Çok az miktarda radyasyon içerir.
  • Dijital Radyografi- Periapikal Röntgen (RVG):

 dijital radyografi ve röntgen çürük diş köklerini ortaya çıkarır. Bilgisayar ortamına aktarılan görüntüler sayesinde dişin genel durumu hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. Ayrıca bu filmler sayesinde bir takım tedavi süreci planlaması yapılarak çeşitli ölçümler de yapılır.

  • Bilgisayarlı Tomografi (BT, CT): x ışınları kullanılarak elde edilen bilgisayarlı tomografi görüntüleri sayesinde dişlerim ve dokuların yapısı incelenir. Bu görüntüleme cihazı sayesinde ağız içerisinde istenilen herhangi bir bölgenin görüntüsü anında alınabilmektedir.

Hamile Hastalar Radyografi Çektirebilir Mi?

Diş hastalıkları tespitinde kullanılan radyografik görüntüler her ne kadar az miktarda radyasyon içerse de hamile bayanlara pek önerilmez. Fakat bazen yaşanılan zorunlu durumlarda radyografi çekilebilir. Dolayısıyla gereksiz radyografik görüntülerden kaçınmak gerekir.

Radyolojide Kullanılan x-ray Işını Zararlı Mıdır?

Radyolojide kullanılan x-ray ışınları az miktarda zararlıdır. Sentetik radyasyon içerdiği için vücudu olumsuz etkilemez. Oral diagnoz için kullanılan x-ray ışınlarının ağız içerisine herhangi bir olumsuz etkisi bulunmaz. Tam tersi bu tür bir tedavi yöntemi hastanın şikayetlerini ve var olan ağız içi hastalıklarını daha detaylı bir şekilde ortaya çıkarır.

Oral Diagnoz Tedavi Fiyatları 2023

Ağız içi ve dışı tedavi planlaması tamamen kişiye özeldir. Bu nedenle oral diagnoz fiyatları tedavinin amacına ve uygulanan işlemlere göre değişir. Oral diagnoz tedavi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.