Fissür Örtücü Uygulaması Nedir?

Fissür Örtücü; Azı dişlerinde bulunan girinti ve çıkıntıların dolgu malzemesi kullanılarak örtülmesi işlemine fissür örtücü yani diş aşısı denir. Diş çürüklerinin oluşmasını engellemek için uygulanır. Dişlerin arasındaki oyuklardan besin maddeleri girer ve bu alanda bakteri oluşumuna neden olur. Diş aşısı ile bu sorun engellenir.

Çocuk ve yetişkin olmak üzere dişinde çürük olmayan herkese fissür örtücü uygulanabilir. İşlem süresi çok kısadır. Hastalar için konforlu bir uygulamadır. Ağrı ve acı hissi oluşmaz.

Fissür Örtücü Diş Aşısı Hangi Dişlere Yapılır?

Azı dişleri için uygulanan bir işlemdir. Azı dişleri diğer diş yapılarına göre farklı ve daha büyüktür. Büyüklüğü nedeni ile dişlerin uç kısımları kıvrımlı ve oyuktur. Bazen diş macunu ve diş ipi kullanımı bu yemek kalıntılarının yeterince temizlenmemesine neden olur.

Bu nedenle fissür örtücü azı dişleri düşünülerek geliştirilmiştir. Diğer dişlerin şekli ve yapısı azı dişleri gibi değildir. Köpek dişlerinin oyuk kısmı çok küçüktür ve gıda artıklarının girme imkânı yoktur. Bu nedenle bu dişlere örtücü kullanma işlemine gerek yoktur.

Fissür Örtücü Diş Aşısı Düşerse Ne Olur?

Dolgu malzemesi kullanılarak uygulanan örtücüler zaman içerisinde düşebilir. Sert gıdaların ısırılması, çiğneme sırasında oluşan basınç ve farklı nedenlerden dolayı bir kısmı kırılarak düşebilir. Ancak düşmesinin sağlık açısından herhangi bir zararı yoktur.

Doktor kontrolü sırasında gerek görülürse tekrar yapılabilir. Kalitesiz malzeme kullanıldığı zaman dolgu malzemesi yeterince sertleşmez. Bu nedenle ufak bir ısırma fonksiyonunda çatlayabilir. Ancak diş aşısı gibi kaliteli malzemenin tutunma performansı yüksektir.

Dişlerde Çürük Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?

Diş minelerinin zarar görmesi ve aşınması nedeni ile zaman içerisinde çürümeler meydana gelebilir. Diş çürümesinin belirtileri:

  • Aniden ve nedensiz dişlerin ağrıması ve bu ağrının sürekli olması
  • Diş boşluklarının ve çukurlarının oluşması
  • Sıcak, soğuk ve şekerli gıdaların tüketilmesi sırasında sızlama ve hassasiyet olması
  • Isırma fonksiyonu sırasında ağrı hissinin oluşması

Sıraladığımız bu belirtiler fark edilir edilmez hemen doktora gidilmelidir. Bazı çürükler dişlerin iç kısmından başlar. Dışardan bakıldığında sağlam görülür. Ancak dişin içyapısı çürümeye başlamış olabilir.

Bu durumun tespit edilmesi için görüntüleme tetkiklerinden yararlanılmalıdır. Aksi halde çürükler ilerler. Geri dönüşü olmayan problemlere neden olur. Diş kayıplarının yaşanması hem maddi hem de manevi kayıplara neden olur.

Fissür Örtücü Uygulaması Nasıl Yapılır?

İşleme başlamadan önce diş derinlemesine temizlenir. Dolgu maddesinin sorunsuz yapışması için temizlik aşaması özenle yapılmalıdır. Dişlerin çiğneme bölümüne asit içerikli madde sürülür. Hazırlanan dolgu maddesi diş boşluklarına sıkılır ve sertleştirilir. Sertleşmesi için özel ışık kullanılır. Işık tutma aşamasından sonra fissür örtücü tamamlanır.

Fissür Örtücü Uygulaması Kimlere Yapılır?

Çocukluk döneminde dişlerin çürüme ihtimali çok yüksektir. Genellikle 6-14 yaş arasındaki çocuklarda yeterli ağız ve diş temizliği uygulanmadığı için çürüme fazla görülür. Bu nedenle bu yaş aralığındaki çocuklara diş aşısı çok sık uygulanır. Azı dişlerinde sağlık sorunu olmayan yetişkinlere de uygulanır.

Fissür Örtücünün Faydaları Nelerdir?

Dişler 10 yıl boyunca çürüklere karşı korunabilir. Bu işlem sayesinde dişler sağlıklı ve sağlam bir şekilde uzun yıllar kullanılabilir. Gıda kalıntılarının dişin içine girmesini engeller. Ağız kokusunu büyük oranda yok eder.

Fissür Örtücü Uygulamasının Arkasından Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş çürüklerinin engellenmesi için diş aşısı tek başına yeterli olmayabilir. Tam anlamı ile bir temizlik sağlanması için işlemden sonra dişler günde en az 2 defa fırçalanmalıdır. Düzenli diş ipi kullanılmalıdır. Ağız çalkalama suyu ile gargara yapılmalıdır.

Diş Çürüklerini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Çürükleri engellemek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. İlk önce ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Tüketilen gıda maddeleri özenli seçilmelidir. Sürekli asitli içecekler diş minesine zarar verir. Alkol ve sigara gibi zararlı maddelerden uzak durulmalıdır.

Fissür Örtücü Tedavi Fiyatları 2023

Tedavi fiyatları hizmet veren kliniğe göre değişiklik gösterir. Bu nedenle işlem yaptırmadan önce fiyat araştırması yapmanızı tavsiye ediyoruz. İşlem süresi, uygulanacak dişlerin sayısı, kullanılan dolgu malzemesinin kalitesi ve hekimin tedavi ücretlerine göre değişiklik gösterir. Fissür örtücü tedavi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.

Fissür Örtücü Hakkında Sık Sorulan Sorular

Diş aşısı hakkında sık sorulan soruların cevaplarını sizler için hazırladık. Sizlerde işlem yaptırmadan önce aklınıza takılan soruların cevaplarını öğrenmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Beslenme Alışkanlıkları Kadınlarda Meme Ağrısına Neden Olur Mu?

Günlük hayatta yenilen besinler kadınlarda meme hassasiyetine neden olabilir. Tüketilen besinler vücutta hormon dengelerini değiştirebilir. Hormonların etkilenmesi meme ağrısı yapabilir. Hazır gıdaların tüketilmesi vücutta farklı etkiler yapabilir. Meme ağrısı çeken kadınlar bu tarz besinlerden uzak durmalıdır.

Emzirmek Meme Ağrısının Gelişimini Etkiler Mi?

Emzirme döneminde hormon sistemi değişir. Bununla birlikte memeden sütün tam boşaltılmaması meme başında ve süt kanallarında tıkanmaya yol açar. Tıkalı meme ilerleyen dönemde mastit olur. Dolgun, şiş ve kızarık bir görüntü ortaya çıkar. Yetersiz emzirme sonucunda ağrı artışı gözlenir.

Diş Aşısı Flora Gibi Tekrarlanan Bir Uygulama Mıdır?

Diş aşısı belirli bir süre sonunda hasar alarak bozulabilir. Böyle durumlarda işlem tekrarlanabilir. Genel olarak dolgu malzemesinin yapısı çok sağlamdır ve uzun yıllar kullanılır. Ayrıca fissür örtücü de dolgu maddesinden yapıldığı için en az 10 yıllık bir kullanım ömrü vardır.

Diş Aşısının Dişe Bir Zararı Ya Da Yan Etkisi Var Mıdır?

Zaman içerisinde çürüyen dişlerin büyük bir kısmı sağlam olduğu takdirde dolgu işlemi yapılır. Protez dişler gelişmiş ve konforludur. Ancak protezler ne kadar iyi olursa olsun kişinin kendi dişleri gibi değildir. Kaliteli malzeme kullanılarak uygulanan diş aşısı herhangi bir yan etki ve reaksiyon oluşturmaz. Ancak kalitesiz malzeme kullanılarak uygulanan tüm tedaviler yan etki oluşturur.

Tüm Çocuklara Diş Aşısı Yapılmalı Mı?

Diş fırçalama ve ağız içi hijyeni genellikle 14 yaşından sonraki çocuklarda diş fırçalama ve ağız iç temizlemesi daha düzenli yapılır. Kalıcı dişlerin sağlıklı olması için 6 yaşından sonraki çocuklarda diş aşısı yapılmalıdır. Bu sayede dişlerin çürümesi engellenir ve uzun yıllar kullanılabilir.

Diş Aşısı Pahalı Bir Uygulama Mıdır?

Diş çürüme sonucunda uygulanan tedaviler ve protez işlemleri çok yüksek maliyetler içerir. Kişinin kendi dişlerinin korunması ve kullanılması her zaman daha uygun maliyetlerle sağlanır. Fissür örtücü sağladığı avantajlara bakıldığında pahalı olmayan bir tedavi tekniğidir.

Diş Aşısı Kolay Bir İşlem Midir?

Anestezi gerektirmeyen herhangi bir ağrı ve acı oluşturmayan son derece konforlu bir işlemdir. Çocuklara da güvenle uygulanabilir. Diş hekimi tedavileri genellikle fobi haline gelen tedavilerdir. Bu nedenle insanlar ağrı ve acı korkusu ile her zaman randevular ertelenir.  Diş aşısı diş tedavileri içerisinde uygulanabilen en kolay tekniktir.

Fissür örtücü Diş Aşısı Yapılmazsa Ne olur?

Dişlerin oyuk kısımlarında yiyecek ve içecek artıkları kalabilir. Yeterli ağız hijyeni sağlanamaz ve dişler kısa sürede çürür. Çürüklerin büyük oranda giderilmesi diş sağlığının korunması için fissür örtücü tavsiye edilir.