Diş Eti Kanaması
Diş Eti Kanaması, diş etlerinde meydana gelen ve dişlerde bir sorun olduğunu gösteren kanamalara denir. Dişlerin sert bir şekilde fırçalanması, diş fırçasının uygun malzemeden üretilmemesi, diş ipinin yanlış kullanımı ve protezlerin yanlış takılması gibi nedenlerden dolayı gerçekleşir.
Bazı kişilerin genetik olarak diş etleri çok hassastır. Bu kişilerde yemek sonrası da kanama görülebilir. Diş etinde meydana gelen problemler ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Ayrıca diş eti kanaması farklı hastalıkların belirtisi de olabilir. Bu nedenle yoğun kanama problemi olan kişiler vakit kaybetmeden diş hekimine giderek gerekli tetkikleri yaptırmalıdır. Vitamin eksikliği, lösemi, periodontitis ve trombosit bozukluğu gibi hastalıkları da işaret eder.
Diş Eti Kanamasının Belirtileri Nelerdir?
Yaygın ve nadir olan belirtileri vardır. En yaygın belirtisi fırçalama işlemi sırasında yoğun kanamanın olmasıdır. Diş etlerinde hassasiyet meydana gelmesi, renginin değişmesi, diş etlerinin olması gereken seviyeden çekilmesi, yemek yerken sızlama, ilerleyen vakalarda da çiğneme sırasında acı hissinin oluşmasıdır.
Sıraladığımız bu durumlardan herhangi birini yaşıyorsanız uzman bir diş hekimi ile görüşmelisiniz. Erken evrede fark edilen sorun kısa sürede basit tedavi teknikleri ile giderilebilir. Farklı hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçlar diş eti kanaması ve hassasiyetine neden olabilir. Böyle durumlarda hekimler genellikle bilgi verir.
Bu durum geçicidir. Tedavi tamamlandıktan sonra tekrarlamaz. Diş eti iltihaplanması, diş çürümesi, kan sulandırıcı kullanılması ve kullanılan ağız bakım ürünlerini değiştirilmesi de kanamaya neden olur. Kanama belirtileri var olan nedene göre değişiklik gösterebilir. Gebelik, ağız bakımının yeterince yapılmaması, kimyasal içerikli ağız bakım ürünlerinin kullanılması, hormonları bozan aktiviteler ve diş ipi kullanılmaması yoğun kanamaların oluşmasına neden olur. Diş hekimi tarafından kanama nedeni araştırılır ve doğru tedavi uygulanır.
Diş Eti Kanaması Nasıl Geçer?
Kanamanın durdurulması ve tamamen giderilmesi için tıbbi tedavi ve kişisel bakım aynı anda uygulanmalıdır. Kanama şikâyeti ile hekime başvurulduğunda ilk önce görüntüleme tetkiklerinden yararlanılır. Damak içerisinde enfeksiyona neden olabilecek bir çürük olup olmadığı tespit edilir. Kanamanın temelinde dişlerden kaynaklanan herhangi bir sorun tespit edilmez ise kan tetkikleri istenir. Hastanın vitamin ve rutin kan tetkikleri incelenir. Nadir de olsa yoğun kanamalar kan hastalıklarının belirtisi olabilir.
Diş Eti Kanamasına Hangi Belirtiler Eşlik Edebilir?
Soğuk ve sıcak içeceklerin tüketilmesi sırasında sızlama, giderek artan ve geçmeyen hassasiyet, aniden gelişen kanama, diş fırçası değdiği an hemen kanamanın görülmesi, diş etlerinde sızlama ve artan ağız kokusu kanama ile görülen belirtilerdir. Kanama her zaman diş fırçalarken olmayabilir. Yemeklerden sonra diş eti kanaması ve buna bağlı olarak ağız kokusu gelişebilir.
Diş Eti Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi aşamalı olarak gerçekleştirilir. Ayrıca diş eti kanama tedavisinde ilk önce hastanın uygulaması gereken bazı durumlar vardır. Kimyasal içeriği olmayan ağız bakım ürünlerini kullanarak doğru ve etkili bir ağız bakımı yapılmalıdır. Günde en az 2 defa doğru teknikle dişler fırçalanmalı ve ağız bakım suyu kullanılmalıdır.
Ağız içerisinde bulunan bakterilerin yok olması için doktorunuzun tavsiye ettiği bakım ürünleri kullanılmalıdır. İlerleyen kanama durumlarında uygun ilaç tedavisi düzenlenir. İlaç tedavisinin yanında gargara kullanılmalıdır. İlaç tedavisi ile kanama sorunu tamamen yok edilebilir. Günlük hayatınızı etkileyen diş eti kanaması yaşıyorsanız vakit kaybetmeden diş hekimine giderek gereken tedaviyi düzenlemelisiniz.
Diş Eti Kanama Tedavisinde Neler Yapılır?
Diş eti tedavisinde uygulanabilecek birçok seçenek vardır. Tıbbi tedaviden önce doktor tavsiyesi ile kanama problemi kontrol altına alınabilir. Kanama tedavisinde uygulanabilecek adımları sıralarsak:
- Yumuşak, diş eti ile uyumlu ve ince diş fırçası kullanmak
- Ağız içi hijyeni sağlarken dil ve yanak içlerinin temizlenmesi ve bakterilerin yok edildiğinden emin olmak
- Ilık ve tuzlu su ile bir hafta boyunca düzenli olarak gargara yapmak
- Yumuşak ve diş etine zarar vermeyen diş ipi ile haftada en az 2 defa diş ipi kullanarak dişlerin arasını temizlemek
- Düzenli aralıklar ile diş hekimine giderek görünmeyen çürükleri ve diş eti hastalıklarını erken dönemde tespit etmek.
Sıraladığımız kriterlere dikkat ederek mevcut diş eti kanama ve oluşabilecek kanamalar engellenir. Diş hekimi kontrolleri 6 aylık periyotlar ile düzenli olarak uygulanmalıdır. Bu kontroller sırasında tüm ağız içi yapıları taranır.
Dişlerin kaybı, diş etlerindeki bozulmalar ve ciddi diş eti hastalıkları erkenden engellenmiş olur. Doktor kontrolü sadece dişlerin dizilimini ve çürüklerini değerlendirmez. Tüm ağız içerisinde var olabilecek sorunları değerlendirir. Bu nedenle hayati önem taşır.
Diş Eti Kanaması Nasıl Durdurulur?
Kanamanın durdurulabilmesi için ilk önce kanama nedeni tespit edilmelidir. Kronik rahatsızlıkların varlığı nedeni ile diş etlerinde kanama oluşmuş ise ilk önce uzman hekim ile görüşerek bu hastalıklar kontrol altına alınmalıdır. Bunun dışında diş etinde farklı nedenlere bağlı kanamalar görülebilir. Bu kanamaların durması için ödemin indirilmesi gerekir.
Tuzlu su diş eti ödemlerin ilk önce başvurulan tedavi tekniğidir. Bakterilerin neden olduğu ödem tuzlu su sayesinde kısa sürede giderilebilir. Beslenme düzeni ve sağlıklı yaşamak da diş eti kanama durdurulması için önemlidir. Tüketilen asitli içekler ve yiyecekler diş etinde hasara yol açar. Zaman içerisinde çekilme ve incelme sorunları görülür.
Öğünlerde alınan besinle kişinin günlük protein, karbonhidrat ve vitamin ihtiyacını karşılamalıdır. Aksi halde bağışıklık sistemi çöker. Diş etlerinin zarar görmesinin en önemli nedeni bağışıklık sisteminin çökmesidir. Güçlü bir bağışıklık oluşturarak sağlıklı ağız yapısına sahip olabilirsiniz.
Sigara ve alkol gibi zararlı maddeler vücudumuz bakterilerin üremesini ve sistemlerimizin çalışmasını yavaşlatır. Sigara diş üzerinde plakların oluşmasına ve bakterilerin üremesine neden olurken alkol direkt olarak diş etimizi etkiler. Sağlıklı diş etleri pembe, kalın ve sağlam dokuludur.
Yoğun alkol kullanımı sonucunda diş etlerinin rengi soluklaşır, dişlerin üzerinden çekilir ve kökleri incelir. Bu nedenle alkol kullanımı zararlıdır ve tüketilmemelidir. Yapılan araştırmalar sonucunda diş eti kanama şikâyeti olan kişilerin uzun süreli sigara kullandıkları tespit edilmiştir. Sağlıklı ağız yapısı ve estetik gülüş tasarımına sahip olmak için bu maddelerden uzak durulmalıdır.
Diş Eti Kanaması Tedavi Fiyatları 2023
Diş eti kanama tedavisi fiyatları sabit ücretler değildir. Bu nedenle tedavi olmak isteyen kişiler detaylı bir araştırma yapmalıdır. Klinik seçimi yaparken dikkate alınması gereken bazı noktalar vardır. Kliniğin bulunduğu konum, diş hekiminin başarısı ve tecrübesi, klinikte kullanılan aletlerin tamamen yeni ve steril olması son olarak da eski hastalarının yaptıkları yorumlar dikkate alınır.
Ayrıca, diş eti kanaması erken dönemde tedavi edilmez ise daha ciddi sağlık problemlerine ve maddi kayıplara neden olur. Bu nedenle klinik seçimi ve hekim tercihi çok önemlidir.
Özel diş kliniklerinin verdikleri hizmetler ve hizmet kaliteleri aynı değildir. Ciddi sağlık sorunlarını engellemek, komplikasyon riskini düşürmek ve başarılı bir tedavi alabilmek için kaliteli hizmet veren diş klinikleri tercih edilmelidir. Bu nedenle hastalar her zaman seçici davranmalı ve gereken araştırmaları yapmalıdır. Klinik seçiminde diş eti kanaması fiyatları dikkat edilecek son kriter olmalıdır.