Diş Apsesi Nedir?
Dişin iç kısmında meydana gelen iltihabın bakterili enfeksiyona dönüşmesi durumunda, kişinin diş ağrısı çekmesine neden olan diş apsesi olarak bilinir. Apse oluşumu sadece dişte değil aynı zamanda vücudun herhangi bir yerinde de görülebilir. Şişliğe ve kızarıklığa neden olan bir problem olarak bilinir.
Ağız ve diş bakımının yapılmadığı durumlarda diş etinde oluşmakta olan irin birikintisi olarak bilinir. Diş apsesinde genelde ağrılı durumlardan birdenbire ortaya çıkabiliyor. Bazen saatleri alırken bazen ise günleri alabilir. Mutlaka diş hekimine danışarak diş apsesi tedavisinin gerçekleştirilmesi sağlanır.
Diş Apsesi Neden Olur?
Dişte meydana gelen apsenin birçok nedene bağlı olduğu bilinir. Apse oluşumu daha çok tüketilen gıdalara bağlı olarak değişkenlik gösterir. Çok fazla tüketilen karbonhidrat ve şekerli gıdalardan görülür. Zararlı yiyecek ve içecekler, küçük yaştaki çocukların diş etinde apseye sebep olur.
Bunun için zararlı gıdalardan kaçınarak diş apsesi oluşumunun önüne geçilmelidir. Tüketilen zararlı gıdalardan sonra mutlaka ağız ve diş bakımının yapılarak, oluşabilecek problemlerin önüne geçilmesi büyük önem taşır.
Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?
Ortaya çıkan diş apsesi kullanılan antibiyotikle kontrol altına alınabilir. Bu durum kısa süreli olarak hastanın ağrılarını dindirmeye yardımcı olur. İlk adımın bu şekilde atılması ve daha sonrasında kanal tedavisinin gerçekleştirilmesiyle birlikte sonuçlandırılmış olur.
Hastanın durumu hakkında yeteri bilgiye sahip olduktan sonra tedavi uygulanır. Çünkü bazı hastalarda ilerlemekte olan bir rahatsızlık olabileceğinden dolayı cerrahi işleme başvurulabilir. Cerrahi tedavinin yetersiz kalması durumunda ise dişin çekilmesi daha sağlıklı sonuç verecektir. Ardından İmplant tedavisi gerçekleştirilerek, tedavi tamamlanmış olur.
Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?
Dişte meydana gelen apsenin daha çok ağrıya sebep olduğu bilinir. Fakat bununla birlikte farklı sorunlarda oluşabilir. Bunu anlamak; ortaya çıkan belirtilerden anlaşılması mümkündür.
Kişide meydana gelen ateşlenmeler, diş ve diş etinde sürekli olarak görülen ağrılar, yemek yerken ağrı oluşumu, aşırı soğuk ve aşırı sıcak yiyecekler hassasiyet oluşumu, apseden kaynaklı olarak boyun ve yüz bölgesindeki şişlikler olarak sıralanabilir.
Diş Apsesi Türleri Nelerdir?
Vücudumuzun herhangi bir yerinde apse oluşabilir. Fakat bunun dişte oluşması durumunda kişiyi fiziksel açıdan rahatsız eder. Ayrıca, diş apsesi iki farklı şekilde görülen durumlarda arasında yer alır. Diş arasında ve diş kökünde birikmiş olan apseler şeklinde kendini gösterir.
Diş kökünde oluşan apsenin sebebi; ağız ve diş bakımının yeterli düzeyde yapılmamasından kaynaklı olarak görülür. Bununla birlikte diş çürüğü oluştuysa ve tedavi edilmesiyse eğer diş kökünde kendini göstermeye başlar.
Diş aralarında meydana gelen apse oluşumu ise gün içinde alınan zararlı gıdaların dişlere zarar vermesi ve bunun üzerine ağız bakımı yapılmadığından dolayı apse oluşumundan kaçınılmadığı görülür.
Diş Apsesini Nasıl Önlenir?
Genel olarak bakıldığında birçok hastada görülen diş apsesi sorununu tedavi edebilmek adına antibiyotik kullanılır. Antibiyotik ile birlikte sorunun kısa süre içinde ortadan kalkması sağlanır. Antibiyotik sayesinde apse temizliği yapılarak aynı zamanda kişinin rahatlamasını sağlar.
Apse sorunu tam anlamıyla iyileşme sağlanmazsa bunun kanal tedavisine veya cerrahi tedaviyle devam ettirilmesi gerekir. Eğer bütün bunlar başarısız sonuçlanmaya neden olursa son olarak diş çekimi yapılarak, tedavi tamamlanmış olur.
Diş Apsesi ile Diş Eti Apsesi Arasındaki Fark Nedir?
Ortay çıkan diş apsesini iki farklı türde görmek mümkündür. Diş kökünde oluşan apseye diş apsesi denir. Diş eti apsesi ise ikinci tür olarak bilinir. Yani ilerlemekte olan diş eti rahatsızlığıdır.
Diş boşluklarında oluşan ve dişiyi rahatsız eden durumlardandır. Kısa süre içinde tedavisinin gerçekleşmesi gerekir. Aksi durumlarda hem kişiye zarar verir hem de rahatsızlık çekmesine sebep olur.
Diş Apsesini Tedavi Ettirmezsem Ne Olur?
Bazı durumlarda ağrıların hafiflediği ve apse oluşumunun ortadan kalktığı düşünülür. Fakat böyle bir şey söylemek pekte mümkün değildir. İhmal edilen, ertelenen sorunların zaman içinde çeşitli hastalıklara sebep olduğu bilinir.
Tedavi edilmediği durumlarda kan zehirlenmesi gibi hayati risk taşıyan durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Ne Zaman Diş Hekiminize Başvurmalısınız?
Altı ayda bir mutlaka diş hekimi tarafından muayenelerinizi gerçekleştirmeniz gerekir. Oluşabilecek diş ağrılarında ise vakit kaybetmeden sağlık merkezine başvurulur. Apse oluşu tedavi edilmediğinde hayati risk taşır. Bu yüzden belirtiler sonucunda mutlaka muayene ve tedavinin gerçekleşmesi gerekir.
Diş Apsesi Fiyatları 2023
Çeşitli nedenlere bağlı olarak fiyat bilgisi değişkenlik gösterir. Bundan kaynaklı olarak güncel ve kesin bilgi vermek imkansızdır. Daha sağlıklı sonuç alabilmek adına; işlemin yapılacağı sağlık merkezinden randevu oluşturup, diş hekimi tarafından muayene gerçekleştirmektir.
Kaç Tür Apse Vardır? Bunlar Nelerdir?
İki farklı şekilde diş apsesi vardır. Diş kökünde ve diş etinde görülebilen durumlardan. İkisi de birbirinden farklı olarak görülür. Tüketilen gıdalara bağlı olarak görülen apse sorununda en büyük sorun ağız ve diş bakımının yetersiz düzeyde yapılması olarak bilinir.
Apseler Nasıl Teşhis Edilirler?
Kişinin bu problemi kendinde fark etmesi oldukça mümkündür. Çünkü zaman içinde ağrıların oluştuğu ve yemek yerken sorun yaşadığını fark eder. Çiğneme, ısırma gibi durumlarda diş ağrısı açığa çıkar.
Yüz ve boyun bölgesinde de oluşan şişlikten kaynaklı olarak apse sorunu fark edilir. Diş hekimi başvurulmasıyla birlikte film çekilir ve daha kesin bilgilerle tedavi yöntemi uygulanmaya başlanır.
Apse Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?
Apse sorununu ortadan kaldırabilmek adına elbette ki güvenilir diş hekiminden yardım almak ve sorunu ortadan kaldırmak gerekir. Evde yapılacak olan doğal yöntemlerle birlikte sadece kısa süreli tedavinin gerçekleştiğini unutmamak gerekir.
Uzman hekim tarafından önce antibiyotik tedavine uygulanır. Hastanın durumuna göre kanal tedavisi, cerrahi işlem ve diş çekimi olacak şekilde sıralama gerçekleştirilir. Tedavinin başarılı sonuç vermesi üzerine işlem devam ettirilmez.
Diş Apsemin Tekrar Etmemesi İçin Neler Yapabilirim?
Ortaya çıkan apse sorunu için diş hekiminden yardım almak gerekir. Yapılan tedavi sonrasında hastanın daha dikkatli olması gereken dönem başlar. Bunun için mutlaka düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılmalıdır. Gün içinde gargara yaparak ağız içi bakterilerden korunması sağlanır.
Tedavinin devam etmesi halinde apse sorunu geçmediyse, apsenin olduğu tarafta yemek yememeye özen gösterilmelidir. Diş fırçalama işleminden sonra diş ipinin kullanılması uygun görülür. Düzenli düş muayenenin gerçekleşmesi en önemli etkenlerden biridir.
Apseli Bir Dişim Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?
Dişte meydana gelen apsenin olup olmadığını anlayabilmek için ağrı en büyük sorunlar arasında yerini alır. Apse oluşumu iki farklı şekilde görülür. Fakat diş kökünde meydana gelen apseyi gözle görebilmek mümkün değildir. Bunun için diş hekimi tarafından muayene gerçekleştirilmesi ve uygun tedavinin uygulanması gerekir.
Aynı zamanda bazı belirtiler sonucunda kişi bu durumu anlayabilir. Ateş, halsizlik, yüz ve boyun bölgesinde oluşan şişlik sorunu, aşırı sıcak ve aşırı soğuğa karşı hassasiyet, ağız kokusu, ısırma ve çiğnemede yaşanan ağrı problemi, diş etindeki yaralar gibi sorunların göze çarpmasıyla birlikte dişte apse olup olmadığı anlaşılabilir.
Apseli Bir Diş İçin Evde Uygulayabileceğimiz Bir Çözüm Var Mı?
Diş apselerinin evde tedavisini gerçekleştirmek mümkün değildir. Her ne kadar doğal yöntemlere başvurulup, ağrının ortadan kaldırılması sağlansa da bu durum kısa süreli olarak gerçekleştirilir.
Daha uzun vadeli sonuçlar almak ve diş problemlerini giderebilmek adına diş hekimine başvurup yardım alınması gerekir. Böylelikle daha sağlıklı sonuç alınır. Bu kapsamda; diş apsesi hafife alınacak bir durum değildir.