Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?
Şeffaf plak tedavisi son zamanlarda diş görünümünden rahatsız olanlar tarafından en çok rağbet görülen tedavi uygulamalarından biridir. Kolay kullanımı ve göze batmayan görünümü ile diş bozukluğundan muzdarip olanlar şeffaf plak tedavisine yönelmektedir.
Diş yapısının düzensiz olmasından kaynaklanan kötü görüntüyü düzeltmek için kullanılan yöntemlerden biri şeffaf plak tedavisidir. Klasik yöntem olan diş tedavisinde olduğu gibi metal teller kullanmak yerine üç boyutlu yazıcılar sayesinde kişinin dişlerine uygun şekilde tasarlanan şeffaf plakların kullanılarak diş düzensizliği ortadan kaldırılmaktadır.
Şeffaf Plak Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?
Dişlerinde çarpışıklık, iki diş arasında boşluk, çene bozuklukları gibi diş diziliminden kaynaklanan çeşitli bozukluklara sahip kişilere şeffaf plak tedavisinin uygulanması mümkündür. Düzensiz dişlere sahip olan her yaştan kişi bu yöntemi tercih edebilir.
Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Uygulanmaktadır?
Diş teli kullanmadan dişlerin istenilen estetik görünüme kavuşması için uygulanan şeffaf plak yöntemi plakların diş yapısına uygun şekilde hazırlanması suretiyle uygulanır. Bunun için tomografi aracılığı ile dişlerin görüntüsü çekilir. Yine birtakım tıbbi cihazlarda ağız, çene ve diş hareketleri izlenerek uygun diş plağı hazırlanır ve dişlere yerleştirilir.
Şeffaf Plak Tedavisi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Ağız, diş ve çenenizde sağlık ve görünüş olarak rahatsızlık duyduğunuz durumlarda şeffaf plak tedavisi uygulanmaktadır. Şeffaf plağın kullanıldığı hastalıkların bazıları şu şekildedir:
- Diş çarpışıklıkları
- Diş arasında fazla boşluk
- Çenenin önde olması
- Çene darlığı
- Çenede anormal görüntüye neden olan her türlü durum
Görüldüğü üzere ortodontik kaynaklı hastalıklardan dolayı şeffaf plak tedavisi uygulanabilmektedir.
Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Diş teli takmaya bir alternatif olan şeffaf plaklar sağladığı birçok avantajdan ötürü daha sıklıkla tercih edilmektedir. Şeffaf plağın sağladığı bazı avantajlar şunlardır:
- Daha estetik ve zarif bir görünüm sağlar
- Diş teline kıyasla daha az muayene yapılır
- Hastanın yaşı kaç olursa olsun uygulanabilir
- Takılıp çıkarılabildiğinden temizliği daha rahattır
- İnce yapılı olması sayesinde dişlerde ağırlık yapmaz
Şeffaf Plak Tedavisi Öncesinde Neler Yapmak Gerekir?
Şeffaf plak tedavisi de ortodontik tedavi yöntemlerinden birisidir. Her ortodontik tedavide olduğu gibi işlemden önce gerekli olan ağız ve diş hijyenini sağlamak gerekir. Bunun için varsa diş taşları temizlenmeli, çürük dişler tedavi edilmeli ve çekilmesi gereken bir diş varsa çekilmelidir.
Şeffaf Diş Plak Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?
Diş tedavilerinin tümünde tedavi sonrasında dikkat edilmesi gereken temel husus ağız ve diş hijyenine dikkat edilmesidir. Diş fırçalanmasına özen gösterilmeli, plaklara zarar verecek asitli ve çok sıcak içeceklerden kaçınılmalıdır. Ayrıca yemek yerken ve içecek içerken çıkarabileceğiniz plakları bu zamanlar dışında günde en az 20 saat takmaya özen göstermelisiniz.
Şeffaf Plak Tedavisi Fiyatları 2023
Dişlerinizin sağlıklı olması ve gülümsediğinizde kendinizi mutlu hissetmeniz için dişlerinizin inci gibi dizili olmasını isteyebilirsiniz. Bunun için başvurabileceğiniz tedavi yöntemlerinden biri diğer yöntemlere nazaran daha zahmetsiz olan şeffaf plaktır. Şeffaf plak tedavisi fiyatları 2023 konusunda ortodontistlerle iletişime geçerek detaylı fiyat bilgine ulaşabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Eğer dişlerinizin yapısından rahatsızdanız şeffaf plağa dair merak ettiğiniz birçok soru olabilir. Merak ettiğiniz soruları yazımızda bulabilirsiniz
Diş Teli olmadan Şeffaf Plaklarla Diş Hareket Eder Mi?
Diş teli plakları dişlerin olması gereken düzene girmesi amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Bu nedenle dişlerin istenilen konuma gelmesi için dişlerin hareket etmesi gerekir. Şeffaf plaklar da diş teline göre daha konforlu bir şekilde dişlerin hareket etmesini sağlar
Şeffaf Plak Tedavisinde Alt ve Üst Yaş Sınırı var Mıdır?
Şeffaf plakların diğer alternatif ortodontik yöntemlere göre avantajlı yönlerinden biri de her yaşa uygulanabilmesidir. Diş bozukluğu olan herkes yaşı kaç olursa olsun plak tedavisinden yararlanabilir. Bu tedavide herhangi bir alt ve üst yaş sınırı bulunmamaktadır.
Şeffaf Plak Tedavisinin Uygulanmaması Gereken Durumlar var Mıdır?
Ortodonti uzmanları şeffaf plak tedavisini dişlerinize kemiklerinize uygulanıp uygulanamayacağı konusunda muayene gerçekleştirmelidir. Eğer çene kemik yapınızda veya diş dokunuzda herhangi bir eksikli varsa plak tedavisi uygulanamamaktadır
Şeffaf Plak Tedavisi Ağrılı Bir Tedavi Midir?
Dişlerinize şeffaf plak takılacaksa bunun öncesinde diş ölçünüze uygun olması için bazı ağız ve diş ölçüleri alınmaktadır. Bu ölçüm işlemleri dijital kamera ile yapıldığından şeffaf plak tedavisi ağrı veya acı hissettirmez.
Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Şeffaf plak tedavisi süresi kişinin diş veya çene probleminin ağırlığına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bu süre ortalama olarak 3 ile 5 ay arasında sürmektedir. Plaklar 2 hafta boyunca günde 20 saat takılı kalmalıdır.
Şeffaf Plaklar Yeme ve İçmeye Engel midir? Yemek Yerken Çıkarılması Gerekir Mi?
Yemek yerken şeffaf plaklarınızın arasında yemek artığı kalmaması ve kötü bir kokuya sebep olmaması için plaklar çıkarılabilir. İçecek içerken ise sıcaklığı normal olan içeceklerde plakların çıkarılmasına gerek yokken plaklara zarar vermemesi açısında sıcak içecek içiliyorsa çıkarılması gereklidir.
Şeffaf Plak Tedavisi Konuşmayı Etkiler Mi?
Şeffaf plakların diş teli gibi ağızda ağırlık hissettirme, batma gibi etkileri olmadığından şeffaf plak tedavisi konuşma esnasında da konuşmayı olumsuz şekilde etkilemez.
Fazla Kahve Çay ve Sigara Tüketimi Plakları Etkiler Mi, Hangi Yiyecek ve İçecekler Şeffaf Diş Plaklarının Renklerini Değiştirir?
Şeffaf plaklar dişin düzelme kat etmesine göre haftalık olarak değiştirilmektedir. Bu nedenle uzun kullanımlarda çay, kahve gibi içeceklerin plaklarda renk değişimlerine neden rağmen haftalık değişim yapıldığı için renk değişimi sorunu yaşanmaz.
Şeffaf Plak Temizliği Nasıl Yapılır?
Diş fırçalanması ağız ve diş sağlığı bakımından önemlidir. Fakat diş macunun diş plağına zarar vermesinden dolayı eğer plak varken fırçalama yapılacaksa yalnızca su ile yapılmalıdır.
Şeffaf Plak Tedavisinde Kontroller Hangi Sıklıkta Yaptırılmalıdır?
Plak kontrolleri her hastanın yaşadığı diş probleminin ağırlığına göre değişmektedir. Ortalama kontrol sıklığı ise 6 ile 8 hafta arasındadır.
Tel Tedavisi Sonrasında Şeffaf Plaklar Kullanılabilir Mi?
Diş teli tedavisinin ardından dişlerin tekrar eski haline dönmesini önlemek amacıyla dişlerde şeffaf plaklar kullanılması mümkündür.
Pekiştirme Tedavisi Şeffaf Plak Tedavisi ile Aynı Anlamda Mı Kullanılır?
Gerek pekiştirme tedavilerinde gerekse de tek başlarına şeffaf plak kullanılmaktadır. Bu nedenle her iki tedavi yöntemi de aynı anlama gelmektedir.
Günde Kaç Saat Takılmalı?
Şeffaf plaklarda önemli olan dişlerin düzenli olarak baskılanması ve istenilen konuma gelmesidir. Bu nedenle mümkün olduğunda plağı çıkarmamak, günde ortalama 20 saat plağı takmak gerekir.
Şeffaf Plak Dişi Düzeltir Mi?
Şeffaf plak dişi düzeltmeyi amaçlayan bir ortodontik tedavi olduğundan evet dişi tel tedavisine göre bile daha kısa sürede düzeltir.
Şeffaf Plak Neden Takılır?
Bir tür ortodontik tedavi seçeneği olan şeffaf plak dişlerinde çarpışıklık, fazlaca aralık ve çenesinde açılmama, önde olma gibi çeşitli sağlık ve estetik problemi yaşayanların bu sorunlarını oradan kaldırmak amacıyla kullanılır.
Şeffaf Plakları Kullanmayı Unutursanız Ne Olur?
Şeffaf plak tedavisi için plak kullanım süresi günde ortalama 20 saattir. Bu süreye uymadan şeffaf plakları kullanmayı unutursanız tedavi sürenizin uzamasına neden olursunuz.