Diş Kisti Nedir?

Diş Kisti, Diş rahatsızlıkları arasında yer alması ile kişide meydana gelen diş sorunları ve yeme bozuklukları ile fark edilir. Dişlerde meydana gelen kistik yapıların hastalar için olumsuz bir durum olmakla birlikte fark edildiği anda tedavisine başlanması gerekir.

Diş kisti içerisinde iltihap bulundurmaktan ziyade dişin içerisinde kalan kırıklar ve küçük çürüklerden oluşur. Bunun yanında hava su yarı sıvı gibi maddeler de bulunmaktadır. Bunlar zamanla diş kisti oluşturur. Dişlerde kist oluşumu oldukça fazla zaman sonra oluşabilen bir durumdur.

Zamanla oluşan bu diş kistleri daha sonraki zamanlarda dişe oldukça zarar vermektedir. Erken tedavisi ile olumsuz durumların önüne geçilen bu işlem için kullanılan birçok yöntem vardır. Oldukça uygun fiyata sunulan bu hizmet %100 olumlu sonuç verip diş kisti işlemi oldukça avantajlı fiyatlarda yapılmaktadır.

Diş Kisti Nasıl Oluşur?

Diş kistinin oluşumu sonrasında ortaya çıktıktan sonra merak edilen konulardan biri de neden olduğu konusudur. Bazen diş travması olan durumlarda bazen diş çürüklerinde ortaya çıkan diş kisti kişinin sağlığını oldukça olumsuz etkilemektedir.

Kendini bazen ağrı ile belli eden diş kisti bazı kişilerde de hiç görünmemektedir. Bu da kişinin fark etmemesini sağlar. Zamanla daha fazla oluşan diş kisti ağzın çevresini sararak kemiklerin zamanla aşınmasını ve olumsuz etkilenmesini sağlar. Kendini belli eden diş kistleri ise çok uzun zamanda oluşur ve kişide iltihaplanma ağrı gibi durumlar göstermez.

Diş Kisti Riskleri

Dişlerde oluşan kist kendini belli etmeyen tarzda olduğu zamanlarda kişide ağrı sızı veya iltihaplanma gibi durumlar göstermez. Böyle zamanlarda da kişi kendinde diş kisti olduğunu fark etmez. Zamanla daha fazla çoğalan ve anlaşılmadığı için önüne geçilmeyen bu olay ilerleyen zamanlarda kişinin kemik yapısına ve çenesine zarar vermektedir.

Oldukça riskli olan diş kisti bunun yanında enfeksiyonu fazla olursa kalbe ciğere ya da böbreklere de gitme ihtimali fazladır. Enfeksiyonun vücudun farklı bölümlerine dağılması kişi için oldukça olumsuz durum içerir ve diğer organlara gitmesi sonucu kişide farklı rahatsızlıklar ortaya çıkar.

Diş Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Dişlerdeki kist sorununun tedavi edilmesi oldukça kolay olduğu gibi bir yandan da oldukça zordur. Kişi diş kisti oluşumunu hissettiği zaman erken tedavi ile doktora başvurabilir. Daha sonra ise erken olup aradan zaman geçmediği için diş çekilerek bu sorundan kurtulur. Bazı zamanlar ise kişilerin dişinin çekilmesi diş kisti için tamamen kurtulduğu anlamına gelmemektedir.

Kişilerin dişleri çekildikten sonra diş kistinden tamamen temizlenip temizlenmediğinden tamamen emin olunması gerekmektedir. Eğer diş kisti tamamen temizlenmemiş ise cerrahi yöntemi ile dişlerdeki kistin tamamen temizlenmesi sağlanır. Bu işlem için kesinlikle ilaç kullanmak tek başına yeterli değildir. Cerrahi yardımı almak oldukça önemlidir.

Oral Kistlerin Belirtileri Nelerdir?

Kistlerin belirlenmesi bazen mümkün olurken bazen de mümkün olan bir durum değildir. Bu yüzden kişiler sık sık ağız ve diş sağlığı için gerekli kontrolleri yaptırması büyük önem arz etmektedir. Bazen kişide hiçbir belirti vermeden tamamen yapılan kontroller ya da fark edilmesi ile ortaya çıkar.

Bazı kişilerde ise iltihap nedeniyle yaşanan olumsuz durumlar şiddetli ağrı, mide bulantısı, çene yorulması gibi belirtiler ile kendini belli etmektedir. Erken tedavi yöntemi olan bu işlem için sürekli kontrol yaptırılması oldukça önem arz etmektedir.

Diş Kisti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Diş kisti ameliyatı bittikten sonra kişilerin yapması gerekenler oldukça önemlidir. Ameliyat bittikten sonra kişi o iki saat içerisinde hiçbir şekilde yeme içme eylemi yapmamalıdır. İki saat sonra kişinin ameliyat yarası ve ağzın yorulmaması için uzun bir süre sıvı tüketmesi oldukça önemlidir.

Bunun yanında ilk zamanlar kesinlikle sigara alkol gibi ürünler kullanılmamalıdır. Doktorun söylediği şeylere birebir uyarak söylemediği takdirde diş fırçalamak ya da gargara yapmak oldukça risklidir. Eğer buna dikkat edilmez ve katı yiyecekler tüketilip yara zarar görürse kişinin ağız kısmında kanama olabilir. Oldukça riskli olan bu eylemlere karşı dikkat etmek oldukça önemlidir.

En Sık Görülen Oral Kistlerin Bazıları;

1.Periapikal Kistler:

Diş uçlarında diş köklerinin uçlarında oluşan periapikal kistler oldukça tehlikelidir. Tedavisi geçtiği zaman ya da erken yapılmadığı zaman anında diş kistine çevrilir. Dişte oluşan enfeksiyonlar ile meydana gelen bu kistler tedavi edilmezse çene ve diş sorununa yol açmaktadır.

2.Dentijeröz Kistler:

Periapikal kistlerden sonra sıklıkla karşımıza çıkan dentijeröz kistler genel olarak rutin diş kontrolleri ile fark edilir ve tedavisine başlanır. Bu kist türleri gömülü kalmış dişlerden sonra meydana gelen, dişlerde fazla bir rahatsızlık hissi oluşturmayan genellikle belirtisi olmayan kistlerdir.

3.Lateral Periodontal Kistler:

Genelde nasır olarak karşımıza çıkan bu kist çeşidi oldukça fazla bilinmez. Kişide çok fazla etkisi olmayan bu kist çeşidi genelde yetişkinlerde ve yetişkinlerin bazı bölgelerinde fazla olarak çıkmaktadır. Klinik olarak septomsuz olan bu kist çeşidi kişide etki olarak şişlik görünmesini sağlar.

4. Rezidüel Kist:

Dişçi koltuğunda kolayca sonuca varılabilen bu kist çeşidi kişinin işlem sonraları oldukça güzel temizlenmemiş diş sonrası oluşan bir durumdur. Kronik enfeksiyonlu diş çekimlerinden sonra özellikle olan bu işlem için tedavi yöntemi oldukça basittir. Bu kist sadece lezyonlu bölgenin güzel temizlenmemiş olması sonucunda meydana gelmektedir.

5. Döküntü Kist:

Döküntü diş kisti ise dişlerde genelinde meydana gelen bir diş kisti şeklidir. Bu durum oldukça yaygın hale gelip her geçen gün daha fazla yaygınlaşmaktadır. Tedavileri bazıları erken yapılırken bazılarında ise geç kalınmış halde olmaktadır.

Diş Kisti ve Apse Arasındaki Fark Nedir?

Kist zamanla kendini geliştirip büyüyebilen bir durumdur. Büyüdükçe çene kemiğine zarar veren bu durum sıvı – yarı sıvı olarak bulunabilmektedir. Bunların toplandığı yere ise kesecik denmektedir. Böyle bir sistemin içinde iltihaplı olan kısımlarına ise apse denir. Apse oldukça zor bir durumdur. Diş kisti oluştuktan sonra ameliyat yöntemi ile alınması oldukça önemlidir.

Farklı Diş Kisti Türleri Var mı?

Diş kisti için birden fazla olarak bilinen diş kisti çeşidi vardır. Bu çeşitler kişinin kendilerine göre uygun olan yolun seçilip yapılması için büyük önem taşımaktadır. Döküntülü kist, rezidüel kist, lateral kist olarak daha birçok kist çeşidi vardır. Bu kist çeşitleri kişinin kist çeşidine göre uygulanmaktadır.

Diş Kistleri Kendiliğinden Kaybolabilir mi?

Diş kistlerinin kendiliğinden kaybolmasını bekleyen kişiler için üzücü bir durum olarak diş kisti hiçbir zaman kendiliğinden geçip kaybolan bir durum değildir. Bu yüzden kişilerin cerrah yardımı ile kistlerin alınması işlemini uygulaması gerekmektedir. Tamamen çıkarılıp boşaltıldığı zaman diş kistlerinden kurtulmak mümkün olmaktadır.

Diş Kisti Çıkarma Ağrılı mı?

Kist işlemi için herhangi bir işleme daha başlamadan doktor gerekli kontrolleri ve uyarıları yaptıktan sonra diş kisti çıkarma işlemi yapılacak yeri uyuşturucu ya da narkoz ile uyuşturup işleme başlamalıdır. Daha sonra ise işlem yapılır. Uyuşuk olduğu için acı ya da ağrı hissedilmez. İşlem bittikten sonra hissedilen acı ve ağrı için ise doktorun verdiği ilaçları kullanmak gerekmektedir.

Diş Kisti Tedavi Fiyatları 2023

Dişlerdeki kist tedavisi için sunulan ve en çok merak edilen konulardan olan diş kisti tedavisi fiyatları bazen kişilerin sağlığından öteye bile geçmektedir. Her yıl güncellenen bu fiyatlar kişilere uygun adreslerden duyurulur. Yapılan işlemlere göre kullanılan malzeme ve seçilen yöntemin belirlenmesi ile fiyatta farklılıklar meydana gelmektedir.

Bu fiyatlar kişilere uygun olarak belirlenip cep yakmayacak tarzda olmaktadır. Herkesin kolayca ödeyebileceği diş kisti fiyatları için her türlü bilgi yardımı diş uzmanları tarafından kolaylıkla sağlanmaktadır. Diş kisti tedavi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.