Eklem Plağı Nedir?
Eklem plağı şeffaf bir yapıda tasarlanarak dişler arasına koyulur. Çene problemlerini gidermede kullanılan bu şeffaf yapı zamanla çenenin doğru bir şekle kavuşmasına yardımcı olur. Ağız ve diş sağlığı çene kemiği ile birlikte kişinin yaşam kalitesini arttırır.
Besinlerin sağlıklı bir şekilde öğütülmesinde, diş sağlığında ve sağlıklı bir hayat için çene eklemi son derece önemlidir. Farklı nedenlerden dolayı çene ekleminde birtakım problemler meydana gelir.
Yaygın görülen rahatsızlıklar içerisinde, çene eklem kırılmaları, aşınmaları ve çenenin sıkışması bulunur. Bu rahatsızlıklar aynı zamanda dişlerin yapısını olumsuz etkileyeceği gibi ağız sağlığına da ciddi zarar verir. Bu nedenle eklem plağı konusunda zaman kaybetmeden uzman desteğine başvurmak ve uygun tedavi yöntemlerini başlatmak gerekir.
Eklem Plağı Tedavisi
Eklem plağı çene ile ilgili hastalıklarda tedavi gerektiren ciddi bir rahatsızlıktır. Her ne kadar ilk başlarda anlaşılmayacak şekilde belirti verse de ilerleyen süreçlerde yaşam kalitesini düşürür. Yapılan ayrıntılı muayene sonucunda tedavi uygulanır. Röntgen film sayesinde çene kasları ve çene kemiği hakkında detaylı bilgi sahibi olunur.
Vücudun hayati bölümlerinden biri olan ağız sağlığı besinlerin sağlıklı bir şekilde tüketilmesi için büyük role sahiptir. Bu konuda çene eklemleri son derece önemlidir. Eklem plağı tedavisi hastalığın boyutuna göre değişir. Bu konuda uzman hekimler farklı tedavi yöntemleri ile hastaya kolaylık sağlar.
İstenilen başarılı sonuç elde edilemediği takdirde cerrahi müdahale kaçınılmaz olur. Özellikle gece plağı, eklem plağı kullanılması halinde çene ile ilgili problemler devam ediyorsa düzenlenen ameliyatla hasta yeniden sağlığına kavuşur.
Eklem Plağı Kimlerde Görülür?
İnsan vücudu bir bütün halinde görevini yerine getirir. Vücudun herhangi bir noktasında meydana gelen rahatsızlık pek çok alanı olumsuz etkiler. Dolayısıyla eklem plağı kişinin yaşam kalitesini düşüren ve çene eklemlerini olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır.
Doğrudan ağız içerisinde bulunan tüm yapıları olumsuz etkileyerek kişinin sağlıklı beslenmesini etkiler. Bu problem farklı nedenlerden kaynaklanarak ortaya çıkar. Daha çok dişlerin gıcırdatılması ve sıkılması çene kemiğini doğrudan etkiler. Bu tür problemlere sahip bireylerde eklem plağı görülür.
Dolayısıyla ağızla, dişle ya da çene eklemi ile bir ilgili sorun yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerekir. Çünkü zamanında yapılan doğru müdahaleler kişinin sağlığına kavuşmasına yardımcı olur.
Eklem Plağı Tedavisi Nasıl Olur?
Çene bölgesinde bulunan eklem ve kaslar kulağın ön kısmında yer alır. Birbiriyle bağlantılı olan bu yapılar sağlıklı bir hayatın ve besinlerin öğütülmesi açısından büyük role sahiptir. İnsan anatomisinde büyük bir işleve sahip olan çene eklemleri bazı sebeplerden dolayı olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle eklem plağı tedavisi uygulanması gerekir.
Tedavinin doğru bir şekilde uygulanması için çelik hareketlerini sağlayan eklemlerin hastalıkları tespit edilmelidir. Çene eklemi tedavisi kişiye özel planlanır. Çünkü eklem rahatsızlıklarının altında yatan nedenler farklılık gösteriyor.
Özellikle gece uyurken diş gıcırdatması ya da diş sıkması gibi problemi bulunan kişilere gece plağı uygulanır. Uygulanan bu plak tedavisi sayesinde hasta zamanla bilinçsizce yaptığı bu hareketlerini bırakarak sağlığına kavuşur.
Eklem plağı tedavisinde hasta teferruatlı bir şekilde muayene edilir ve ağız içerisinde bulunan yapıların röntgen filmi çekilir. Plan ve program dahilinde hastalara bir takım gevşeme egzersizleri önerilir. Bunun dışında bazı hastalara ise ilaç tedavisi uygun görülür. Plak tedavisinin dışında ise hastaya cerrahi operasyon uygulanır. Yapılan başarılı ameliyatların ardından hasta sağlığına kavuşur.
Eklem Splintini Ne Kadar Süre Kullanacağım?
Gece plağı olarak bilinen split daha çok şeffaf bir plastikten üretilir. Özellikle geceleri uyurken bilinçsiz bir şekilde diş gıcırdatması ve sıkması bulunan hastalara önerilir. Bu sayede hasta uyurken bu şeffaf yapıyı ağız içerisine yerleştirir ve böylece dişlerini gıcırdatmak ya da sıkmak yerine plağı ısırır.
Çene eklem rahatsızlıklarına dikkat edilmediği takdirde vücudun farklı bölgeleri de etkilenebilir. Özellikle burada meydana gelen deformasyonlar ve enfeksiyonlar hem yüzü hem de boyun bölgesini rahatsız edebilir.
Bu nedenle çene eklemi ile ilgili herhangi bir ağrı ya da hassasiyet duyulduğunda zaman kaybetmeden uzman hekime başvurmak gerekir. Çene eklemi rahatsızlıkları eklem plağı sayesinde düzelir.
Çene eklemi ile ilgili splint kullanan hastaların en çok merak ettiği konulardan biri de şeffaf yapıyı ne kadar süre kullanacaklarıdır. Dişlerde görülen aşınmalar, çene ekleminden ses gelmesi ve kaslarda meydana gelen büyüme ve ağrılar kişiyi rahatsız eder.
Bu nedenle kullanılan splint tüm bu sorunları ortadan kaldırır. Ağız içerisine ve diş yapısına uyumlu bir şekilde tasarlanarak hazırlanan splint gece uykusu sırasında kullanılır. Tedaviden istenilen sonucun elde edilmesi halinde splint bırakılır.
Çene Eklem Plağı
Çenede bulunan kaslarda ve eklemlerde meydana gelen rahatsızlıklar çene eklem plağı ile tedavi edilir. Bu tür rahatsızlıklar farklı şekillerde kendini gösterir. Özellikle baş ve boyun bölgesinde ağrı ve gerilme hissi, eklemlerde ses gelmesi ve kulak çınlaması görülür.
Uzman hekimler tarafından yapılan muayene ve görüntüleme işlemlerinin ardından doğru tedavi yöntemi ile müdahale edilir. Diş sıkma alışkanlığı olan bruksizm kişinin farkında olmadan yaptığı bir davranıştır. Bu durum rahatsız edici olduğu kadar çene kaslarını da olumsuz etkiler. Bu tür durumlarda eklem plağı ile bu rahatsız edici durumdan kurtulmak mümkündür.
Çene Eklemi Yapısı Nasıldır?
Çene eklemi kulağın ön kısmı ile alt çene kısmında meydana gelir. Burada bulunan kemik ve kaslar hem baş bölgesini hem de boyun bölgesini etkiler. Bu sebeple çene eklemlerinin fonksiyonlarını tam olarak yerine getirmesi sayesinde insanlar hem konuşabilir hem de rahatça çiğneme görevini yerine getirirler. Aksi takdirde çenede meydana gelen hastalıklar kişinin yaşam kalitesini düşürür.
Çenede en yaygın görülen hastalıklar çene kırıkları, kilitlenmeleri, çene hassasiyetleri, enfeksiyonları, eksik eklem yapıları ve eklem hastalıkları görülür. Doğru tedavi yöntemleri ile çene eski fonksiyonunu yeniden kazanarak sağlıklı bir yaşam sürdürülür.
Çene Eklemi Hastalıkları Nelerdir?
Çene hastalıkları, kişinin rahat konuşmasını yemek yemesini ve esnemesini olumsuz etkiler. Çene eklem hastalıkları içerisinde;
- Yemek sırasında çene eklemlerinden ses gelmesi
- Çenede meydana gelen kitlenme ve takılmalar
- Çene hassasiyeti ve ağrısı
- Esneme sırasında ağız açıklığında meydana gelen kısıtlılık
- Çene enfeksiyonları
- Çene eklem kırılmaları
Splint Nedir?
Diş ve ağız yapısına uygun bir şekilde tasarlanan splint gece plağına verilen isimdir. Eklem plağı tedavisi olarak tercih edilen bu şeffaf yapı kişiyi kısa sürede sağlığına kavuşturur.
Splint Hangi Durumlarda Kullanılır?
Gece plağı ya da splint daha çok bruksizm durumunda tercih edilir. Bruksizm diş sıkması ve gıcırdatması anlamına gelir. Uyku sırasında bilinçsizce yapılan bu hareket çene eklemlerine ciddi manada zarar verir. Bu nedenle hastanın ağız ve diş yapısına uygun bir şekilde tasarlanan splint uyku sırasında kullanılır ve böylece diş sıkması, gıcırdatması ortadan kalkar.
Eklem Plağı Fiyatları 2023
Sağlıklı bir çene ve diş yapısı için tercih edilen eklem plakları kullanılan kaliteli malzemelerden yapılır. Bu nedenle eklem plağı fiyatları kullanım süresine ve içeriğindeki malzemeye göre belirlenir.