Diş Travması Nedir?

Diş travması ağız içerisinde ve çene kemiğinde meydana gelen tüm yaralanmalara verilen isimdir. Özellikle dişlerde, dil bölgesinde ve diş etlerinde farklı nedenlerden dolayı travmalar meydana gelir. Bu travmalar çeşitli yaralanmalar şeklinde olabileceği gibi dişlerin kırılması ya da tamamen kaybedilmesi şeklinde de görülebilir.

Dolayısıyla hem ağız sağlığını olumsuz etkiler hem de diş estetiğini zadeler. Yumuşak dokularda meydana gelen yaralanmalar son derece ağrılı olduğu için zaman kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir. Çünkü ağız içerisinde bulunan tüm yapılar birbiriyle bağlantılı olduğu için kısa sürede birbirini etkiler.

Ağız ve diş sağlığında erken tanılama ve tedavi son derece önemlidir. Bu nedenle olası bir diş travması halinde uzman hekim ile görüşerek gerekli tedavi süreci başlatılmalıdır.

Diş minesi yapı itibarı ile sert bir özelliğe sahiptir. Dolayısıyla diş ile mine arasında bulunan dentin bölgesi ise dişin gerçek alanıdır. Tüm sinirler ve damarlar burada bulunur. Bu alan herhangi bir diş travmasından olumsuz bir şekilde etkilenir.

Diş travması diş kaydı diş kırılması ve doku zedelenmesinden meydana gelir. Bunun dışında dilde, dudaklarda ve çene kemiğinde de meydana gelen yaralanmalar diş travması içerisinde yer alır. Bu yaralanmalar beraberinde şiddetli ağrıyı getirdiği için erken dönemde tedavi edilmesi gerekir.

En sık görülen diş travması çeşitlerinden biri olan kırılma ve diş kaybı insanların yaşam kalitesini düşürür. Ciddi ağrılar meydana geleceği için bu konuda uzman desteği zorunludur. Deneyimli hekimlere başvurulduğu andan itibaren gerekli tedavi yöntemleri ile ağız ve diş sağlığı korunur.

Diş Travmasının Nedenleri Nelerdir?

Sağlıklı bir hayat için ağız sağlığı son derece önemlidir. Yaşanılan herhangi bir travma sonucu dişlerde sallanma, yerinden çıkma, yer değiştirme, kırılma, dokulardan zedelenme veya çene kemiğinde kırıklar meydana gelebilir. Erken müdahale ile yaşanılan olumsuzluklar ve yaralanmalar başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. Diş travması nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Ağız sağlığına yeterince önem verilmemesi
  • Trafik kazaları
  • Çocuklarda oyun sırasında meydana gelen kazalar
  • Spor sırasında vücuda ve yüze gelen darbeler
  • Diş minesinin çatlaması ve kırılması
  • Diş pulpasında meydana gelen kırıklar
  • Kök ve kuron kırıkları
  • Ekstrüzyon olarak adlandırılan destek dokuların yer değiştirmesi

Diş Travmaları Nasıl Tedavi Edilir?

Yapılan diş muayenesi sonrası diş travması nedeniyle birlikte tespit edilir ve uygun tedavi yöntemi ile müdahale edilir. Uzman hekim öncelikle ağız içi muayenesini yapar ardından gerekli testleri uygular. Dokulardaki yırtıklar ve olası kanamalar tespit edilmeye çalışılır. Bu tür durumlarda eğer kanama varsa öncelikle kanama bölgesi temizlenir ve yakından takip edilir.

Yaygın diş travması içerisinde yer alan diş kırığı ve kayıpları çeşitli tedavi yöntemleri ile düzeltilir. Özellikle diş kırıklarında kırılan parça her zaman hastanın yanında bulunmalıdır. Çünkü gelişen teknolojik malzemeler sayesinde kırılan parça dişe yeniden takılarak kullanılabilir hale getirilir.

Diş travmalarında dikkat edilen bir diğer önemli husus ise pulpanın etkilenip etkilenmediğidir. Bu nedenle ağız içerisini görüntülemek amacıyla radyografik muayene yapılır.

Diş Travmaları ve Korunma Yöntemleri

Ağız ve diş sağlığını tehdit eden olumsuz durumlardan biri de yaşanılan diş travmalarıdır. Çocukluktan itibaren görülen bu travmalar yetişkinlik döneminde de devam eder. Dolayısıyla diş travması ve korunma yöntemleri konusunda bilinçli olmak gerekir.

Diş travmaları daha çok okul çağında bulunan çocuklarda görülür. Bu dönemde oldukça hareketli olan çocuklar sıklıkla diş travması yaşayabilir. Bu nedenle travma öncesi ve sonrası rutin aralıklarla diş muayenesi yaptırmak gerekir. Çünkü diş hekimi uzmanı ile sürekli irtibat halinde olmak hastanın doğru bir şekilde yönlendirilmesini sağlar.

Özellikle erken dönemde destek almak büyük önem taşır. Aksi takdirde travma sonucu dişte meydana gelen şiddetli ağrılar ve iltihaplanmalar çene yapısını olumsuz etkiler. Olası bir diş travmasında bilinçli davranmak ve zaman kaybetmemek gerekir.

Diş Travmalarından Korunmak İçin Ne Gibi Önlemler Alınabilir?

Diş travmaları günümüzde yaygın bir şekilde çocuklarda ve yetişkinlerde görülen bir durumdur. Bu nedenle bu tür durumlarda zaman kaybı yaşamadan pedodontiste başvurmak gerekir. Diş travmalarından korunmak için birtakım önlemler alınabilir.

Özellikle okul çağında bulunan çocukları bu konuda bilinçlendirmek, ani hareketleri ve davranışları karşısında kendilerini korumalarını ifade etmek gerekir. Daha çok oyun ve spor sırasında yaşanan diş travmaları için çocuklara özel olarak tasarlanan ağız içi aparatları tercih edilebilir. Bu sayede olası diş travmaları önlenmiş olur.

Çocuklar gibi aynı şekilde yetişkin bireylerin de diş travması konusunda bilinçli davranması ve bu tür durumlarda hekim desteği alması gerekir. Alınan hekim ve uzman desteği ile diş travması ve travmanın yarattığı problemlerde ortadan kalkar.

Diş Travma Tedavi Fiyatları 2023

Diş travmaları farklı şekillerde ortaya çıkar. Bu nedenle diş travma fiyatları kişiye özel planlanır. Ayrıca tercih edilen klinik ve hekimin deneyimi de fiyatlar üzerinde belirleyici olur. Bu nedenle bu konuda detaylı bilgi sahibi olmak ve fiyatlar hakkında net bir ücret belirlemek amacıyla birebir görüşmek gerekir.

Diş Travmasını Hangi Uzman Tedavi Eder?

Dişle ilgili tüm problemler diş hekimleri tarafından teşhis edilir. Diş travması yaşayan kişilerin bu konuda Uzman diş hekimlerine başvurması gerekir. Özellikle bu alanda deneyim sahibi olan endodontistler başarılı bir şekilde hastalara müdahale ederek diş kırıklarını ve kayıplarını profesyonel anlamda tedavi etmeye çalışırlar.

Süt Dişleri Oluşumu veya Gelişimi Döneminde Travma Zararları Nelerdir?

Çocuklarda 12-13 yaşına kadar kullanılan dişler süt dişi olarak adlandırılır. Bu dişler 6 yaşından itibaren başlayarak 14 yaşa kadar dökülmeye başlar. Bu nedenle çocukların sağlıklı dişleri oluşuncaya kadar süt dişleri sayesinde beslenme alışkanlıklarını yerine getirirler.

Dolayısıyla bu dönemde meydana gelen herhangi bir diş travması küçük çocuğu olumsuz etkileyerek beslenme alışkanlıklarını zedeler. Çünkü süt dişleri sayesinde çocuk tükettiği besinleri öğüterek gelişimini tamamlamaya çalışır.

Aksi takdirde süt dişinin kaybı gelişim bozukluğuna yol açar. Bu nedenle bu dönemde oluşabilecek travmalara karşı dikkatli davranmak ve zaman kaybetmeden uzman desteği almak gerekir. Eğer küçük yaştaki çocuklar erken dönemde süt dişlerini kaybetmeye başlarlarsa ilerleyen dönemlerde de birtakım ortodontik problemler ile karşılaşabilirler.

Konuşma kolaylığı bakımından büyük role sahip olan ön süt dişler erken dönemde kaybedilirse konuşma bozukluğu ortaya çıkar. Bunun dışında süt dişlerinin erken kaybı çocukta özgüven eksikliğine yol açacağı gibi gülümsemesini de kötü yönde etkiler.

Okul Dönemindeki Çocuklarda Ne Gibi Diş Travmaları Yaşanır?

Okul döneminde bulunan çocuklar yaş itibariyle oyun çağında bulundukları için son derece hareketli davranırlar. Bu nedenle olası kazalar da beraberinde gelir. En yaygın görülen diş travmaları içerisinde dişin kırılması ya da diş kaybıdır. Bu tür durumlarda erken müdahale oldukça önemlidir. Bu konuda uzman bir hekime başvurulduğu takdirde kırılan diş yeniden restore edilerek yapıştırılabilir.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus zaman kaybedilmemesidir. Çünkü diş kırıklarında ilk 1 saat oldukça önemlidir. Amaç sinir dokusunun zarar görmemesidir. Sinir dokusu zarar görmediği takdirde diş kolayca yapıştırılır.